Ga naar de inhoud

Historie Rijnpinters 1972 – 1974


Wilt u meer weten over de geschiedenis, oude kranten en foto’s bekijken dat kan, de Rijnpinters hebben alles netjes gearchiveerd.

Begin jaren ‘70 is het allemaal begonnen. De oorsprong van onze vereniging ligt bij de middenstand van Odijk. Heel kleinschalig is het begonnen.

Vanaf 1972 kun je spreken van De Rijnpinters. Rijk Kleinhoven was onze eerste Prins, hij ging het carnaval voor als Prins Richard 1. Zijn president was Harry van Rijnsoever. Dit duo werd bijgestaan door een hele jonge raad van Elf en een dansgarde. De feesten werden toen al gehouden in het (oude) dorpshuis aan de Zeisterweg. Met een podium van veilingkisten en een geleende geluidsinstallatie van Rob Bus. De versiering bestond uit ballonnen en papieren slingers. Alle borden werden met de hand gemaakt en het Trio Snel waren aanwezig.

Prins Richard kwam op in een gigantische Bierpul en was daarmee de Eerste Prins Der Rijnpinter. In dit carnavalsseizoen, 1972-1973, kwam ook de eerste carnavalskrant uit, een kleine krant gedrukt met een soort rode inkt.

Ook maakte Odijk, toen al omgedoopt in Ojik, kennis met een carnavalsoptocht. 
Op zaterdag 3 maart 1973 reden een paar wagens achter de muziek aan met als laatste de Rijnpintersboot. Deze eerste boot heeft nog jaren dienst gedaan als prinsenwagen.

In het seizoen 1973-1974 zwaaide Sjef Evers, als Prins Sjef 1, de septer over Ojik met zijn president Harry van Rijnsoever. Vanaf dit jaar hadden alle prinsen een leus.

Het podium was dat jaar voorzien van een prachtige achterwand. Die geheel met de hand geschilderd was door Han van Doorn, reclametekenaar bij Heineken.

Historie 1974 – 1975


Wilt u meer weten over de geschiedenis, oude kranten en foto’s bekijken dat kan, de Rijnpinters hebben alles netjes gearchiveerd.

Tijden het oude wijvenbal op 5 januari 1974 werd voor het eerst het Ojiks carnavalslied gezongen door de twee “Ojiks pinten” Sjef Evers en Harry van Rijnsoever de schrijfster van het lied was Til Schippers.

De optocht trok ook weer door het dorp en er waren al veel meer “echte” carnavalswagens en vooral veel kinderen die mee liepen. Alle praalwagens streden om de Heinekenwisseltrofee. 
In 1974 werd voor het eerst de sleutel door de burgemeester overgedragen aan de Prins. En konden alle kinderen van Ojik dia’s maken tijdens het carnaval, de firma Kodak gaf aan de 3 beste en leukste foto’s een camera cadeau.

In 1974-1975 het jaar van prins Pint 1 en President Rijkin. Dat jaar werd de eerste persolijke prinsenonderscheiding aan de raad van elf uitgereikt. 

De optocht werd steeds groter en tijdens de optocht van 8 februari 1975 liep het Gorkums showorkest mee deze waren in 1974 europees kampioen in Kerkrade geworden.

Ook het bezoeken van de buren hoorde in die jaren al tot een traditie en zo werd elk jaar een bezoek gebracht aan “de Zon”. In dit jaar werden de Rijnpinters Koninklijk en de jaren daarna sprak men steeds over De koninklijke carnavalsvereniging de Rijnpinters.

Historie 1975 – nu


Wilt u meer weten over de geschiedenis, oude kranten en foto’s bekijken dat kan, de Rijnpinters hebben alles netjes gearchiveerd.

1975-1976 Het jaar van Prins Kneus en President Rijk. Dit was het jaar waar op zaterdag 28 februari de eerste gezamenlijke carnavalsoptocht werd gehouden. De Rijnpinters in samenwerking met de Leutkikkers uit Bunnik. Er waren 4 korpsen 2 geluidswagens en veel prijzen. De carnavalskrant werd in die jaren geheel met de hand in elkaar geplakt en getekend. De stuntcommissie leverde in die jaren velen ludieke stunts in het dorp. De bar werd in de begin jaren gedraaid door Familie van de Horst en in 1976 kreeg Mevrouw van de Horst daarvoor een heuse carnavalsonderscheiding.

Ook in het jaar van Prins Manus en president Rijk werd er weer een gecombineerde optocht gehouden in Odijk en Bunnik. Het bejaardencarnaval werd gehouden in het zaaltje van Weerdenburg aan de Zeisterweg.
De jaren daarna volgden er nog vele prinsen met hun presidenten, waarvan de foto’s te vinden zijn in de prinsengalerij.

Tijdens de afgelopen jaren is er 1 prinselijk echtpaar geweest, in het seizoen 1986 – 1987 werd het Ojiks carnaval aangevoerd door Prins Kwast en Prinses Peutia, Gerard en Riet de Ridder.

Seizoen 1990 -1991 was een zwart seizoen want tijdens zijn regeerperiode als Prins Robbert 1 is hij overleden.

De optocht is verhuist van de zaterdag naar de zondag met als gevolg de GROOTSTE optocht van de regio ook wordt er op de carnavalszondag samen met de Leutkikkers een carnavalsmis gehouden, deze carnavalsmis word net als de optochten in de jaren ‘70 wisselend gehouden in Odijk en Bunnik.

Tot en met seizoen 2009 – 2010 werden de carnavalsfeesten gehouden in het Dorpshuis gelegen aan de Zeisterweg vanaf seizoen 2010 – 2011 is het nieuwe dorpshuis op het Rijneiland de thuisbasis van de Rijnpinters. In het jaar 2013-2014 was het eerste trio een feit. Prins Klarie regeerde met Presiedent Schippie en secondant Salmpie dat jaar.

Helaas gooide corona roet in het eten van seizoenen 2020 tot en met 2022. In deze jaren hebben de Rijnpinters 2 keer een Online Bingo Show georganiseerd, brachten de Rijnpinters bij alle bezoekers van de plus een maaltijd thuis en staken zij alle ondernemers een hart onder riem met een kosteloze krant die huis-aan-huis werd verspreid. In november 2022 werd weer begonnen aan een ouderwets carnavalsseizoen.